Genel Bakış

Tiflis Gürcistan’ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Karadeniz’in doğu kıyısında yer alan Gürcistan aynı zamanda Türkiye’nin de komşusudur. Eski Sovyetler birliği ülkesindendir. Tiflis havzasında, kura nehrinin iki yamacına kurulmuştur. 1 milyondan fazla nüfusa sahiptir. Sanata çok düşkün olmalarıyla bilinir. Sokaklarında çok fazla heykel ve farklı mimariler görebilirsiniz. Bu farklı mimariyi şehir içinde yürüyerek çok kolaylıkla keşfedebilir ve gezme imkânı bulabilirsiniz.


Tiflis, Gürcistan’ın doğasını ve çok kültürlülüğünden izler bulabilirsiniz. Tiflis, sanayi, sosyal yaşam ve kültürel faaliyetler açısından çok zengin bir şehirdir. Ayrıca ticaret açısından önemli bir yere sahiptir. Eski tarihi ipek yolu üzerinde yer almaktadır. Kent, tarihi ipek yolu üzerinde yer alır. Rusya, Ermenistan ve Türkiye için oldukça önemli bir konuma sahip.  Tiflis’in birçok yerinde çok güzel parklara ve mekânlara rastlamanız mümkün. Tarihi dokusu sizi b u şehri gezmek için çekecektir.

Tiflis Kutsal Teslis Katedrali 

Tiflis kutsal teslis katedrali, Tiflis'te bulunan Gürcü Ortodoks Kilisesi’nin ana merkezi olarak yer alır. 1995 ve 2004 yılları arasında yapılmıştır. Dünyanın üçüncü en büyük Doğu Ortodoks katedrali olarak karşımıza çıkar. Toplam alanına bakılarak dünyanın en büyük dini yapılarından biri olarak kaşımıza çıkar. Tarihin çeşitli basamaklarına göre semeba tekniğiyle Gürcü kilise mimarisiyle karşımıza çıkmakta ve Bizans mimari kültürüne de sahip geleneksel tarzların bir karmaşasıyla oluşmuştur.


Narikala

Narikala, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yer alan tarihî kale olarak önümüze çıkar. Ulaşılması biraz güç bir tepe üzerinde yer alan kalenin üst tarafın da yakın tarihte restore edilen St. Nicholas Kilisesi yer almaktadır. Kale, Shuris-tsikhe adı ile 4. yüzyılda kurulmuştur. Daha ileri zaman sonra Emeviler ve  IV. David tarafından genişletilerek büyütülmüştür.  Moğol istilası sonrası "Narin Qala" adını almıştır. Bu kalenin bazı bölümleri 1827 yılında gerçekleşen büyük deprem sonucu yıkılmıştır. 


Büyük Tiflis Sinagogu 

Kutaisi sinagogundan sonra Tiflis’te bulunan en büyük üçüncü sinagog olmasıyla meşhurdur. Gürcistan da yüzlerce yıl öncesinden beri orada yaşayan Yahudi topluluğun 250.000  bireyi bulunmaktaydı.    Özel dua yöntemleriyle tanrıya daha yakın oldukları düşüncesine sahiplerdi. 1970'lerde ve 1990'larda, çoğu Yahudi ordan taşınarak Ermenstan’a ve farklı ülkeler göç ettiler. Gürcistan'da kalan sadece birkaç bin kadar Yahudi vardır.


2015 yılında gerçekleşen araştırma da sadece 16 kişiye düştüğü gözlemlenmiştir.Gürcü Sinagogu olarak da bilinmektedir. Büyük Sinagog,  19. Yüzyılının sonuna yaklaşırken Tiflis’e yerleşen Akhalzikhe Yahudileri tarafından 1895-1903 yılları arasında farklı bir tarz olan eklektik tarzda tuğlalardan yeniden inşa etmişlerdir.


 Meidan Bazaar 

Meidan Bazaar, Narika Kalesinin eteklerinde bulunmaktadır. Bizim bildiğimiz pazarlardan farklı olarak kendini göstermektedir. Mutlaka gidilip alışveriş edilmesi gereken farklı bir pazardır.


Bridge of Peace

Barış köprüsü olarak anılmaktadır. Farklı aydınlatmna stiliyle görenleri adeta büyülemektedir. Kura nehri üzerinde inşa edilmiştir. Sayısız led ışıkla aydınlatılan Rike Park ile bağlayan Eski kent merkezi içersinde bulunur. 2010 yılında inşa edilmiştir. Ve o tarihten bu yana hem önemli bir yaya geçidi hem de turisttik bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Tiflis’in en tanınmış simgesi haline gelmiştir. 


Jvari Monastery

Cvari Manastırı, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır Gürcistan'ın doğusunda, Mtsheta yakınlarındaki bir 6. yüzyıl Gürcü Ortodoks manastırı olarak varlığını sürdürmektedir. Mtsheta’daki Cvari Manastırı, Svetitshoveli Katedrali ve Samtavro Manastırı 1994 yılında yeniden inşa edilmiştir.


Sulfur Baths

Kükürt banyolarında duş alarak kese yapmak, bir tabak Khinkali'ye dalmak veya bir kadeh Qvevri şarabını yudumlamak Tiflis’in bir geleneği haline gelmiştir. Farklı bir söyleyişle Gürcistan'ın başkentinde yaşayabileceğiniz en unutulmaz anlardan biri olabilir. Tiflis'in hamamları İstanbul'daki veya gerçekten başka herhangi bir yerdeki hamamlarla kıyaslanması bile mümkün değildir. Çok farklı deneyimler sunmaktadır. Gitmeden mutlaka kükürt hamamlarına da uğramanız ve bu kültürü daha yakından incelemeniz sizin için muhteşem bir deneyim olabilir.


 Svetitshoveli Katedrali

Tiflis'in kuzeybatısında Mtsheta tarihi şehrinde bulunan Gürcü ortodoks katedrali olarak günümüze kadar gelmiştir. Svetitshoveli, başlıca Gürcü Ortodoks kiliselerinden biridir. Ortaçağa ait bir eser olan Svetitshoveli katedrali UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilerek koruma altına alınmıştır. Halen Tiflis’re bulunan Üçleme Katedrali'nden sonra ikinci en büyük kilise binası olarak karşımıza çıkar. Mesih'in ablasının gömüldüğü yer olarak biliniyor. Bölgedeki en önemli ibadet yerlerinden biri kabul edilir. Mevcut yapı ortaçağın Gürcü mimarı sayılan Arsukisdze tarafından 1029 yılında tamamlanmış gibi görünse de yapının kendisi dördüncü yüzyılın başlarına kadar gelmektedir. 


Kartlis Deda

Kartlis Deda, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, şehrin ünlü sembolü olarak kabul edilir ve Kartli'i konu alan anıt olarak bilinir. Tiflis’in 1500. yıl dönümünde Sovyet birliği tarafından 1958 yılında Sololaki tepesine yapılmıştır. Elguca Amaşukeli’nin yaptığı bu heykel, alüminyum malzemeden, yirmi metre yüksekliğinde, Gürcistan geleneksel kıyafetleri ile bir kadın figürü tasarlamıştır.


Gürcü Ulusal sembolü sayılmaktadır. Bu durumu en iyi sembolize ettiği kabul edilen heykelin bir elinde, dost olarak gelenlere şarap ikram etme için büyük bir kâse, diğer elinde, düşman olarak gelenlere de karşı koyabilmek için kullanmak üzere bir kılıç simgesi bulunmaktadır.


Gürcistan Ulusal Müzesi

Gürcistan Ulusal Müzesi, Gürcistan'da bulunan birçok başlıca müzeyi birleştiren bir yapıdır. Bu yapının başlıca hedefi birleşmiş kurumların yönetilmesin modernize etmek ve yapısal, kurumsal ve yasal reformlar bakımından araştırmalar yaparak, eğitim faaliyetlerini kontrol etmeyi amaçlamıştır. Müze, 30 Aralık 2004 tarihindeki kurulmuştur. Profesör Davit Lortkipanidze tarafından yönlendirilmektedir.  Gürcistan'ın ulusal ve kültürel hazinelerinin burada Ulusal Müze koleksiyonlarında korunma altındadır. Simon Canaşia, Ulusal Müzenin en eski müzesidir. 1852'de Rus İmparatorluğu tarafından Kafkasya Müzesi olarak kurulmuştur. Bu ulusal müze, çok fazla medeniyetin arkeolojisinin ve etnografisinin eserini de elinde bulundurmaktadır. Müzenin ana bölümü tüm Rustaveli Bulvarını kaplamaktadır. l. Gudiaşvili, N. Vaçnadze ve diğer sokakların içerisinde Ulusal Müzeye bağlı eserler görmek mümkün. Farklı zamanlar da yapılmış ve farklı stildeki bu yapılar kocaman bir bahçeyle bütünleştirilmiştir.


Tbilisi Botanical Garden

Gürcistan Milli Botanik Bahçesi olarak bizi karşılamaktadır. Tifliste bulunan Narikala kalesinin eteğinde yer almaktadır. Güney Kafkasya'nın en büyük ve en gösterişli botanik bahçesidir. Önceden Tiflis Botanik Bahçesi olarak biliniyordu. Botanik bahçesinin tarihi 300 yıldan daha fazladır hatta daha da eskidir denilebilir. On yedinci ve on sekizinci yüzyıllarda, Gürcistan kraliyet sarayına ait olan bu Botanik Bahçesinin farklı yerlerine üç küçük bahçe bulunmaktaydı.


Burası ilk olarak 1671 yılında Fransız gezgin yazar Jean Chardin'in makalelerinde kraliyet bahçeleri olarak anlatmıştır. Bu botanik bahçeler Tiflis'i ziyaret eden Franzız doğabilimci Joseph Pitton de Tournefort'un 1701 yılına ait araştırmaların da ve Gürcü Prens Vahuşti'nin 1735 yılında hazırladığı haritada da bulunmaktadır. 1795 yılındaki Krtsanisi Savaşında büyük zarar  görmüştür. 19. yüzyılın başlarında yeniden canlandırılarak Tiflis’e kazandırılmıştır. 1 Mayıs 1845'te Kafkasya'nın Veliaht Prensi Mikhail Vorontsov'un emriyle bahçe "Botanik Bahçe" olarak yeniden gündeme geldi ve 100 yıldan fazla bir zamanla Alman bilim insanları tarafından işletildi.


Özgürlük Meydanı

Özgürlük Meydanı bir dönem Erivan Meydanı olarak anılırdı. Tiflis'te bulunan eski kentin merkezindeki meydandır. Rustaveli Bulvarı'nın doğu ucunda konumlanmıştır. Tiflis Belediyesi'nin eski binası bu meydanda bulunmaktadır. Bu meydanda aynı zamanda Gürcistan Bankası ve Marriott International binaları da yer almaktadır.


Özgürlük meydanında ayrıca değişik toplu gösteriler düzenlenmektedir. Gürcistan'ın bağımsızlığını kazanmasıyla kutlamalar bu meydanda yapılmıştır. 2005 yılında Özgürlük Meydanında George W. Bush ile Miheil Saakaşvili  bu meydanda 100.000 kişilik bir katılımla II. Dünya Savaşı'nın bitişinin 60. yıl dönümünü kutlamalarına katılmıştır.


Rike Park

Barış Köprüsü'nün bağlandığı bu park farklı yapısıyla adeta büyülüyor. Bu şehir parkında heykeller, çok fazla sayıda bisiklet yolları, kafeler, restorantlar ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır.


Ankara Tiflis Uçak Bileti

Ankara’dan Tiflis’e gitmek için hava yolu tercih etmeniz zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bu sayede kısa sürede ulaşım sağlayarak daha kısa sürede Tiflis’e varabilirsiniz. Ankara Tiflis uçak bileti için https://www.avantajliseyahat.com/ üzerinden arama ve satın alım işlemi yapabilirsiniz. Bu şekilde kısa yoldan ulaşım için bilet alabilirsiniz. Tiflis gezilecek alan açısından çok zengin bir şehirdir. Gürcistan’da en fazla ziyaret edilen şehirlerden birisi olan Tiflis’e bu şekilde seyahat edebilir ve gezme imkanı bulabilirsiniz.


Ankara Tiflis Uçuşu Kaç Saat Sürüyor?

Ankara Tiflis arasındaki uçuşların süresi değişmektedir. Uçuş süreleri genel olarak aktarmalı aktarmasız olarak farklılık gösterebilir. Direkt uçuş genellikle 4 saat 35 dk ile 4 saat 50 dk arasında değişkenlik göstermektedir. Direk uçuş imkânı ile kısa süre içerisinde ulaşım sağlanabilir.  Ankara Tiflis arası uçak bileti alırken uçuş sürelerini de hesap edebilirsiniz.


Ankara Tiflis Uçuşlarında Hangi Havalimanları Hizmet Veriyor?

Ankara Tiflis uçuşlarında hizmet veren havalimanı Esenboğa Havalimanı’dır. Buradan biniş yaparak Tiflis’e gidebilirsiniz. Tiflis’e varış için kullanılan havalimanı ise Tbilisi International Havalimanıdır.


Ankara Tiflis Arası Hangi Hava Yolları Uçuş Gerçekleştiriyor?

Ankara’dan Tiflis’e gitmek isteyen kişilerin tercih edebileceği farklı hava yolları bulunuyor. Bunlardan en fazla uçuş düzenleyen uçuş firması Türk Hava Yolları oluyor. Uçakla ulaşım aktarmalı ve aktarmasız olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Türkiye Tiflis Uçak Bileti Seferleri Hangi Sıklıkla Yapılmakta?

Ankara üzerinden direk olarak Tiflis’e uçuş gerçekleştirebilirsiniz. Direk ve aktarmalı olarak hafta içi ve hafta sonu olarak uçak bileti sınıfları değişiklik gösterebilir. Alternatif olarak İstanbul Tiflis uçak bileti sorgulaması ile ekonomik bilet satın alabilirsiniz.


Hangi Şehirlerden Tiflis’ e Uçuş Düzenlenmektedir?

Ülkemizin istediğiniz şehrinden aktarmalı olarak ve direk seferler ile seyahat edebilirsiniz. Ankara ve İstanbul illerinden direk olarak Tiflis’ e uçuş gerçekleştirebilirsiniz. Aktarmalı olarak seyahat gerçekleştirecek yolcularımızın aktarma sürelerini kontrol etmeleri gerekir. Uçuş seferi ve güzergah kontrollerini dikkate almaları ve uçuş zamanı konusunda biraz seçici davranmaları gerekir.


Ankara Tiflis Uçak Bileti Fiyatları

Ankara Tiflis uçak biletleri fiyatları değişkenlik göstermektedir. Aktarmalı veya aktarmasız olmasına, uçuş tarihine veya hava yolu şirketine göre farklılık göster. Tiflis uçak bileti ve rezervasyon işlemleri için uçak bileti arama motorundan seyahat ve güzergah bilgilerinizi tamamlayarak kontrol sağlayabilirsiniz.


Tiflis Havalimanı Ulaşım

Havalimanı şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tiflis Havalimanı’ndan şehir merkezine birçok farklı ulaşım ile gidebilirsiniz. Otobüs, tren, taksi ve özel aracınız ya da kiralık araba ile gitmeniz de mümkün. Yaklaşık olarak yarım saatlik bir yolculuk yapmanız gerekiyor.


Daha sonra kentin istediğiniz noktasına kolayca ulaşabilir ve gezinizi gerçekleştirebilirsiniz. Tren tercih edebilirsiniz böylece şehir merkezine gitmek için kullanabileceğiniz iyi bir seçenek olabilir.


 Hem en hızlı şekilde hem de ucuz şekilde şehir merkezin ulaşmanızı sağlar. Trenle ulaşım için yürümeniz gereken mesafe 70mtdir.  Yaklaşık olarak 20 dakikalık bir yolculuk ile şehir merkezine ulaşmış olabilirsiniz. Tiflis Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için taksiyi de tercih edebilirsiniz. Taksi sizi istediğiniz konuma kolayca ulaştıracaktır.


Trafiğin yoğunluğuna göre yaklaşık 15 dk. İçerisin de şehir merkezine varmış olursunuz. Tiflis Havalimanı’ndan otobüsle de seyahat etmeyi de tercih edebilirsiniz. Otobüs daha ekonomik bir alternatiftir hem ucuz hem de hızlıdır. Yaklaşık 20 dakika süren yolculuğun arkasından şehrin merkezine ulaşabilirsiniz. Otobüse hiç yürümeden direk binebilirsiniz. Otobüsler sabah saat 7 ile 11 arasında hizmet vermektedir.


Ankara Havalimanı Ulaşım

Esenboğa Havalimanı’na AŞTİ, Gar, Sıhhiye Ulus, Belko Air isimli otobüsler, EGO otobüsleri, taksi ve özel araçlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Esenboğa havalimanı Akyurt ilçesinde yer almaktadır. Havalimanında araç kiralama da bulunmaktadır.