İstanbul'da Gezilecek Yerler
15 Haziran 2024

İstanbul'da Gezilecek Yerler

Tarih boyunca dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul en gözde metropol şehirlerinden birisidir.

Hem Asya hem de Avrupa kıtaları üzerinde yer almasıyla eşsiz bir coğrafi konuma sahip olan İstanbul, zengin kültürel mirası, tarihi dokusu, modern yaşamı ve doğal güzellikleriyle diğer şehirlere nazaran bambaşka bir havası olduğuna şahitlik ediliyor. İstanbul’a dikkatli bakıldığında, gezildiğinde Türkiye’nin doğusundan batısından izler taşıdığına şahitlik edebilirsiniz.

Her ilçesinde, mahallesinde, sokağında ayrı bir güzellik taşıyan İstanbul’da ziyaret edilecek yerler saymakla bitmez.

Ayasofya Camii

Sultanahmet Meydanı’nda bulunan camii dünyanın en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Ayasofya, 537 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 5 yıl 10 ay içerisinde inşa ettirilmiştir. Dönemin en kısa sürede inşa edilen ibadet yeridir. İstanbul tarihinin büyük bir dönüm noktası olan bu yapı, o dönemde dünyanın en büyük kilisesi olarak bilinirdi.

1453 yılında İstanbul’un fethedildikten sonra müzeye dönüştürülen Ayasofya 2020 yılında camii statüsünü almıştır. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle Müslümanlar için ibadete açılmıştır.

Giriş ücreti

Camii kısmı ücretsiz.

Yabancı ziyaretçiler için üst kat 25 Euro, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 850 TL

 Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii, Osmanlı İmparatorluğu’nun büyük sultanlarından biri olan Sultan I. Ahmed tarafından yaptırılmıştır. İstanbul’un meşhur camilerinden biri olan Sultanahmet Camii, yerli ve yabancı turistler için uğrak noktası oluyor.  Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa tarafından tasarlanan bu yapı, Osmanlı mimarisinin klasik dönemine ait önemli bir eserdir. Caminin inşası 7 yıl sürmüş ve tamamlandığında büyük bir törenle açılışı yapılmıştır.

Ayasofya Camii’nin tam karşısında olan bu camiinin 16 tane şerefesi bulunmaktadır. Bu 16 şerefe Sultan I. Ahmet’in Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. hükümdarı olduğunu vurguluyor.

 

Sultanahmet Meydanı

Fatih İlçesi’ne bağlı Sultanahmet semtinde yer alan meydan antik dönemde Hippodrom olarak biliniyordu. Bizans İmparatorluğu döneminde spor etkinliklerine Osmanlı döneminde ise sosyal ve politik etkinliklerin merkezi olmuştur. Günümüzde ise İstanbul’da tarihi dokusu nedeniyle en çok ziyaret edilen meydanlardan biri haline gelmiştir.

Sultanahmet Meydanı, etrafında birçok önemli tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor:

Sultanahmet Camii (Blue Mosque), Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı, Sultanahmet (Hippodrom) Sütunu bunlardan birkaçıdır.

Sultanahmet Meydanına yürüme mesafesinde olan yerler ise; Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii, Aya İrini Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Binbirdirek Sarnıcı gibi önemli yerleri görebilir; Kumkapı, Sirkeci, Karaköy, Eminönü, Çemberlitaş gibi yerlere de kolay ulaşımı sayesinde ziyaretçilerin uğrak noktalarını çeşitlendiriyor.